II. kerület portálja vakok és gyengénlátók részére
Magyar oldalak > Hírek

Megújul Gül Baba síremléke és annak környezete

A magyar-török kormánymegállapodás értelmében 2017-re felújítják Gül Baba türbéjét és annak tágabb környezetét – jelentette be február 26-án Láng Zsolt polgármester, Varga Mihály miniszter és Fürjes Balázs kormánybiztos.

A 2,5 milliárd forintos átfogó beruházás keretében két év alatt a magyar és a török állam összefogásával megújul Gül Baba türbéje és tágabb környezete is. A kegyhely új kerámialap-burkolatot kap, a sírt körülvevő kerengő oszlopait faragott terméskőből készítik el és Zsolnay-oszlopfővel díszítik majd. A türbét körbevevő néhai Wagner-villa alagsorában múzeumot és hangulatos kávézót alakítanak ki.A beruházás keretében a jelenleg elhanyagolt állapotban lévő szent hely közvetlen és tágabb környezete is megújul. Különleges látványosság lesz majd a függőkert, amelyben az örökzöldek kertje és az illatkert lépcsőzetesen helyezkedik el, padokkal, díszkúttal, esti kivilágítással. A területet akadálymentesítik, lift épül a türbéhez, emellett hozzá felvezető Gül Baba utca kövezete is megújul. A tágabb környezet és a közpark rendezésének költségét Magyarország, a restaurálást, a rekonstrukciót és a közvetlen környezet rendezését Törökország finanszírozza.


Láng Zsolt polgármester a február 26-án tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Gül Baba síremléke a magyar-török kapcsolatok szempontjából is kiemelt jelentőségű. A II. kerület egyik testvérvárosa a törökországi Finike, városrészünket török kori épületei mellett így több szál is köti török barátainkhoz. Hozzátette: a terület házigazdájaként különösen örül, hogy nemcsak a kegyhely, hanem annak környéke is – az oda vezető utcák, a parkoló és a jelenleg rendkívül elhanyagolt, egykor a Wágner-villához tartozó teraszos kert is – megújul, így amellett, hogy türbe a turisták által látogatott kedvelt úti cél lesz, a környékbeliek kedvelt közösségi terévé is válhat.


Varga Mihály miniszter hangsúlyozta, hogy a felújított türbe történelmi, művészeti és szakrális jelentősége mellett dísze lesz a fővárosnak, így a II. kerületnek, és pezsgő helyszíne a két nép találkozásának. Fürjes Balázs, a kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a kormány, a főváros és kerületek összefogásának eredményeképpen több nagyberuházás valósult meg az elmúlt években Budapesten. A közel 500 éves türbét a török féllel többszörösen egyeztetve, történeti hűséggel fogják felújítani két év alatt. 2015-ben a szükséges engedélyek beszerzése zajlik, a megújult síremléket 2017-re adhatják át.


A mostani bejelentést már többéves egyeztetés, tervezés és munka előzte meg. A II. Kerületi Önkormányzat és Láng Zsolt polgármester évek óta szorgalmazta a kegyhely és környezetének felújítását. 2013-ban Semjén Zsolt a II. kerület vezetőjét kérte fel a türbe és környezete állapotfelmérésére, valamint a rekonstrukció koncepciótervének elkészíttetésére, amelyet még abban az évben – a II. Kerületi Önkormányzat megbízásából – a műemlék-felújításban már nevet szerzett Mányi Stúdió készített el. A részletes dokumentációt december közepén Orbán Viktor miniszterelnök adta át török kollégájának ankarai látogatása során, majd tavaly februárban kormányközi megállapodás született Magyarország és Törökország között a rekonstrukcióról.


A II. Kerületi Önkormányzat már az egyeztetések elejétől jelezte, hogy a síremlék tágabb környékét: az oda vezető utcákat, lépcsőket, a parkolóhelyeket és a teraszos kertrészt is be kell vonni a rekonstrukciós övezetbe. 2014 végén az önkormányzat koordinálásával építész-szakmai konzultáció zajlott, amelynek eredményeképpen elkészült egy mindkét fél által jóváhagyott, részletes szakmai anyag a felújításról. Idén januárban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította Gül Baba türbéjének műemléki felújítását, majd február 24-én aláírták a magyar-török kormánymegállapodást a rekonstrukcióról.

A türbe története

A türbe a Wagner-villa udvarában 1930 körül
A türbe török sírbolt, amelyet szultánoknak, hadvezéreknek, vallási vezetőknek állítottak, először a XI. századtól. A török hódoltság ideje alatt Magyarországon is épültek türbék, ezek közül a legismertebb a II. kerületi Gül Baba és a pécsi Idrisz Baba türbéje. Gül Baba harcos muszlim szerzetes volt, aki a kis-ázsiai Merzifun városában született, és mint bektasi dervis élte le életét, hirdetve a Korán igéit. Szulejmán szultán kíséretével érkezett Budára, ahol a legenda szerint később rózsatermesztéssel foglalkozott, ezért nevezték el Gül Babának, vagyis a „rózsák atyjának”. Ez azonban nem állja meg a helyét. Legvalószínűbb, hogy azért kapta a Gül Baba nevet, mert mint dervis rendházfőnök sapkája búbján házfőnöki jelvényt, sapkarózsát: „gült” viselt. 1541-ben halt meg, tiszteletére díszes temetést rendeztek, amelyen maga I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt, a legenda szerint beállt a koporsóvivők közé is. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette a 3. budai pasa. Buda visszafoglalása után, 1690-től a türbe 100 évig jezsuita kápolnaként szolgált, majd magánház lett belőle. 1822-ben már török zarándokhelyként adnak róla hírt a források. A II. világháború előtt akkori tulajdonosa, Wagner János körbeépíttette. A II. világháborúban több bombatalálatot kapott a Wagner-villa, de falai megóvták Gül Baba sírját a pusztulástól. Ma látható alakját 1962-ben nyerte el. A hely az iszlám vallásúak zarándokhelye, török turisták rendszeres úti célja. Utolsó felújítása 1996-ban volt.

Postaláda

Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!